Prejsť na obsah

SAK vydala nesúhlasné stanovisko k novele zákona o advokácii

Slovenská advokátska komora vyjadrila nesúhlasné stanovisko s návrhom poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon o advokácii.

Ilustračné foto: pixabay.com

Slovenská advokátska komora vyjadrila nesúhlasné stanovisko s návrhom poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Rudolfa Huliaka, Pavla Ľuptáka a Ivana Ševčíka na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 586/2003 Z. z. o advokácii a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

Návrh novely zákona o advokácii je dostupný na nasledujúcom odkaze.

Obsah (zobrazíte rozkliknutím):

1. Novela zákona o advokácii
  2. Z dôvodovej správy
  3. Stanovisko SAK

Novela zákona o advokácii

Návrh novely zákona o advokácii rieši jediné ustanovenie, konkrétne v § 3 odsek 2 zákona o advokácii sa za prvú vetu dopĺňa druhá veta, ktorá znie:

Komora zapíše do zoznamu advokátov do dvoch mesiacov odo dňa doručenia písomnej žiadosti a po zložení sľubu aj absolventov doktorandského štúdia v odbore právo, ktorí preukážu, že splnili podmienky podľa odseku 1 písm. a) až d), f) až k).

Z dôvodovej správy

Podľa predkladateľov, úspešní absolventi doktorandského štúdia, ktorí splnia podmienky v súlade s týmto návrhom zákona (vrátane absolvovania najmenej trojročnej praxe advokátskeho koncipienta, ako aj vrátane absolvovania vzdelávania v rozsahu a za podmienok určených stavovským predpisom Slovenskej advokátskej komory), zapíše Slovenská advokátska komora v súlade s týmto návrhom zákona do zoznamu advokátov po doručení žiadosti a po zložení sľubu do rúk predsedu Slovenskej advokátskej komory, a to do dvoch mesiacov.

Návrh zákona má pozitívne motivovať advokátskych koncipientov k ďalšiemu vzdelávaniu na najvyššom (III.) stupni vysokoškolského štúdia, a teda prispievať k vyššej odbornosti advokátskeho stavu. Schválením návrhu zákona sa prispeje k dosiahnutiu vyššej kvality vo sfére poskytovania služieb advokátmi. Návrh zákona bude navyše predstavovať aj motivačný faktor smerujúci k zvyšovaniu kvalifikácie advokátskych koncipientov, a tým zároveň dôjde aj k zvýšeniu záujmu advokátskych koncipientov o štúdium v doktorandských študijných programoch na akreditovaných vysokých školách v odbore právo.

Stanovisko SAK

Podstata návrhu predloženého do NR SR spočíva v tom, aby bola Slovenská advokátska komora povinná zapísať do zoznamu advokátov bez zloženia advokátskej skúšky nielen profesorov a docentov práva, ale aj absolventov doktorandského štúdia.

Poslanecký návrh v predloženom znení navrhujeme neprijať s ohľadom na vecnú nesprávnosť návrhu. Zároveň upozorňujeme, že predloženie takéhoto návrhu bez odbornej a vecnej diskusie nie je opodstatnené.

Advokátska skúška je dôležitým prvkom regulácie advokátskeho povolania a jedným z komponentov systému zabezpečujúceho úroveň štandardov poskytovaných právnych služieb. Ide o úvodný a základný z prostriedkov garancie kvality poskytovateľa právnej služby vo vzťahu ku klientom. Advokácia, ktorá spĺňa regulačné požiadavky, prispieva k správnej aplikácii právneho systému a efektívnejšie zabezpečuje nezávislý prístup k spravodlivosti. Naopak, oslabenie vnútorného štandardu advokátskeho stavu nie je prínosné pre príjemcov právnych služieb, ktorých právo na právnu pomoc je garantované v čl. 47 ods. 2 Ústavy SR.

Advokátska skúška je zárukou, že každý advokát má schopnosť aplikovať celý právny poriadok v jeho súvislostiach. Hoci sa advokáti môžu v rámci svojej kariéry odborne zameriavať na niektoré oblasti, do advokácie vstupujú a celý život pôsobia aj ako generalisti, ktorí musia preukázať vysoký stupeň hmotnoprávnych a procesnoprávnych znalostí v jednotlivých odvetviach práva.

Tento článok je dostupný ZDARMA. Odomknete ho prihlásením sa

Mesačné

Platba kartou

Zľava 26%